kiállítás

Jó szerencsét!

2017-ben ünnepeljük a Központi Bányászati Múzeum fennállásának 60. évfordulóját: 1957-ben nyílt meg Sopronban az a múzeum, amely a Kárpát-medence 1000 éves bányászatának múltját, annak tárgyi és írásos emlékeit őrzi.

Az elmúlt hat évtizedben a múzeum állandó kiállításai mellett több tucat időszaki kiállítást rendezett, kiadványt jelentetett meg. A kiállításokon bemutattuk a leghíresebb magyar bányavárosunk, Selmecbánya történeti emlékeit, az ottani bányászati felsőoktatás múltját, a magyar szénbányászat 250 éves történetét, de részesei voltunk a mindannyiunk szívének kedves selmecbányai kálváriát bemutató kötet kiadásának is. Fontos számunkra, hogy az 1945 utáni magyar bányászat és bányászok történetét is kutassuk, azok emlékezetét megőrizzük. Így született meg KOR-KÉP című, az 1950-es éveket bemutató s a bányászok elleni koncepciós pereket előtérbe állító kiállítás és kiadvány. 2006-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc bányász hősei előtt tisztelegtünk a Bányászok és bányavárosok forradalma, 1956 című kiadvánnyal és kiállítással.

A Központi Bányászati Múzeum számos díjra, innovatív fejlesztésre lehet méltán büszke, egyike a magyar technikatörténetet bemutató fontos helyszíneknek. A jubileumi évet a bányászmúlthoz méltó igényességgel szeretnénk megünnepelni: kiadvánnyal és kiállítással.

Kérjük, segítse a jubileumi programok megvalósulását azzal, hogy támogatja a múzeumot fenntartó Központi Bányászati Múzeum Alapítványt!
Alapítványunk közhasznú besorolású, így az adott támogatás költségként elszámolható.
Bankszámlaszámunk: 10200294-33411299-00000000

Tartalom átvétel